Prešov číta rád

21.09.2009 Prešov

Knižnica P. O. Hviezdoslava pripravuje 5. ročník knižničného festivalu Prešov číta rád. Festival sa uskutoční v dňoch 23. - 25. septembra 2009.
Hosťami festivalu budú spisovatelia: Ivona Březinová, Marianna Grznárová, Braňo Jobus, Peter Gajdošík, Pavel „Hirax“ Baričák, Zuzka Šulajová, Michal Hvorecký, Daniela Kapitáňová, Juraj Šebesta, Vítězslava Klimtová a Jana Pronská. Akcie bude moderovať Dado Nagy, o hudobný doprovod sa postará Katka Koščová a Centrum voľného času Yamaha.
Súčasťou festivalu budú okrem besied a tradičných podujatí ako Literárny večer a Resumé aj netradičné akcie: vernisáž výstavy bábok víl a škriatkov V. Klimtovej, Čitariáda – pokus o slovenský rekord v počte čítajúcich ľudí na námestí, Poézia z nás – recitovanie tvorby začínajúcich poetov študentmi herectva a Škola blogu s Pavlom Baričákom.
Predskokanom festivalu bude celoslovenská prehliadka knižničných podujatí pre deti s medzinárodnou účasťou, zameraná na podujatia pre II. Stupeň ZŠ, ktorá sa uskutoční 21. – 22. septembra 2009 v Detskej knižnici Slniečko.

Program:
Streda - 23. septembra 2009

8,30 hod. Prešov číta rád - Otvorenie festivalu (Rádio Prešov)

10,00 - 17,00 hod. POÉZIA V ULICIACH - otvorenie, autorské čítania s literárnym klubom MANUFECIT (Pešia zóna na Hlavnej ulici)

10,00 hod. ROZPRÁVKOVÁ KRAJINA - vernisáž výstavy bábok Vítězslavy Klimtovej (Detská knižnica Slniečko, Hlavná 16)

10,30 hod. ROZPRÁVKOVÁ KRAJINA ŽIJE - literárno - hudobné pásmo Vítězslavy Klimtovej a Pavla Půta (Detská knižnica Slniečko, Hlavná 16)

18,00 hod. POÉZIA Z NÁS - prezentácia tvorby amatérskych tvorcov poézie v podaní hercov a študentov herectva Súkromného konzervatória Dezidera Kardoša v Prešove (Detská knižnica Slniečko, Hlavná 16)
Štvrtok - 24. septembra 2009

8,00 hod. \"BOJÍŠ SE MARGITO? \" - Margita Figuli podľa Ivony Březinovej (Župný dom, Slovenská 40)

9,00 hod. SPISOVATELIA NAŽIVO

Marianna Grznárová - beseda so scénaristkou a autorkou kníh pre deti Maťko a Kubko a iných (Detská knižnica Slniečko, Hlavná 16)
Braňo Jobus - beseda s autorom detských kníh Láskavé rozprávky, Zázračné rozprávky (Pobočka knižnice na Sídlisku 3)
Ivona Březinová - beseda s českou autorkou kníh pre deti a mládež (Pobočka knižnice na Sídlisku 2)
Zuzana Šulajová - beseda s autorkou kníh pre mládež Džínsový denník a Dievča z minulosti (Pobočka knižnice na Sídlisku Sekčov)
Peter Gajdošík - beseda s autorom kníh pre deti Zvieratko pre Tadeáša, Zverinec na ôsmom poschodí... (Pobočka knižnice na Sídlisku Šváby)

9,30 hod. DANIELA KAPITÁŇOVÁ - beseda (Univerzitná knižnica PU)

9,00 hod. JURAJ ŠEBESTA - beseda s autorom kníh Triezvenie a Keď sa pes smeje (SoŠ obchodu a služieb, Sídlisko duklianskych hrdinov 3)

10,00 hod. Ivona Březinová (Pobočka knižnice na Sídlisku 2)

14,00-16,00 hod. AKČNÉ POPOLUDNIE

ŠKOLA BLOGU s Pavlom \"Hiraxom\" Baričákom (Záhrada umenia, v prípade nepriaznivého počasia Detská knižnica Slniečko, Hlavná 16)
Michal Hvorecký - beseda s autorom románov Plyš, Eskorta... (Univerzitná knižnica PU)
Marianna Grznárová - beseda s autorkou knihy pre deti Maťko a Kubko a iných (Univerzitná knižnica PU)
Daniela Kapitáňová - beseda s autorkou kníh Kniha o cintoríne, Nech to ostane v rodine (Pobočka knižnice na Sídlisku 3)
Jana Pronská - beseda s autorkou historických románov (Pobočka knižnice na Sídlisku 2)
Juraj Šebesta - beseda s autorom kníh Triezvenie, Keď sa pes smeje (Hotelová akadémia, Okružná ul. )

14,00 hod. Braňo Jobus, Peter Gajdošík a Zuzana Šulajová si vymieňajú skúsenosti so študentami literárno - dramatického odboru ZuŠ J. Pöschla, Ivona Březinová - tvorivé písanie (Prostějovská 36)

16,15 hod. DANIELA KAPITÁŇOVÁ v Rádiu Prešov

16,00 hod. JANA PRONSKÁ - beseda s autorkou historických románov (Centrálna požičovňa knižnice, Levočská 9)

17,00 hod. AUTORSKÉ ČÍTANIA - mladí tvorcovia a členovia slovenských literárnych klubov v literárnom klube MANUFECIT pod vedením Ivana Baláža Kráľa (Župný dom, Slovenská 40)

17,15 hod. JURAJ ŠEBESTA v Rádiu Prešov

19,00 hod. LITERÁRNY VEČER - príjemné posedenie, rozhovory a autorské čítania s hosťami festivalu a hudobným doprovodom. Michal Hvorecký, Braňo Jobus, Daniela Kapitáňová, Pavel HIRAX Baričák, Peter Gajdošík, Zuzana Šulajová, Ivona Březinová, Juraj Šebesta, Vítězslava Klimtová, Jana Pronská, moderuje Dado Nagy. (Detská knižnica Slniečko, Hlavná 16)
Piatok - 25. septembra 2009

8,00 hod. PETER GAJDOŠÍK - beseda s autorom detských kníh Zvieratko pre Tadeáša, Zverinec na siedmom poschodí... (Pobočka knižnice na Sídlisku Sekčov)

8,15 hod. DADO NAGY v Rádiu Prešov

10,00 hod. ČITARIÁDA s hosťami festivalu - pokus o rekordný počet čítajúcich ľudí na námestí - stačí ak si prinesiete svoju obľúbenú knihu! Moderuje Dado Nagy (Pódium na pešej zóne na Hlavnej ulici)

15,00 hod. AUTOGRAMIÁDA hostí festivalu - Dotknite sa svojho obľúbeného autora a dajte mu podpísať svoju obľúbenú knihu. Hudba: Centrum voľného času Yamaha (ZOC Max, Sekčov, Karpatská ul. )

17,00 hod. AUTORSKÉ ČÍTANIA - pokračovanie cyklu autorských čítaní mladých tvorcov a členov slovenských literárnych klubov v literárnom klube MANUFECIT pod vedením Ivana Baláža Kráľa (Župný dom, Slovenská 40)

18,00 hod. RESUMÉ - talkshow s hosťami festivalu - slávnostný večer spojený s vyhlásením výsledkov ankety Detská kniha roka - Detský spisovateľ roka 2008 - ZLATÁ RYBKA, vyžrebovanie víťazov súťaže FESTIVALOVÉ ZÁHADY, hudobný hosť: Katka Koščová (Historická budova Divadla Jonáša Záborského v Prešove, Hlavná ul. )

Marta Skalková
riaditeľka KPOH
 

Vyberte región